Послуги у сфері культури: оподаткування ПДВ

Покровська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області повідомляє, що згідно ст.185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст.186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Нормами законодавства встановлено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг (ст. 186 ПКУ)

Місцем постачання послуг в сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах  є місце їх фактичного надання.

Виходячи з цього, у випадках коли постачання послуг у сфері культури здійснюється на митній території України, то вони підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних умовах згідно основної ставки. Якщо здійснення послуг відбувається за межами митної території країни – послуги в сфері мистецтва не підлягають під об’єкт оподаткування ПДВ.