Про майбутню пенсію піклуємося вже сьогодні

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення.

Тож приховування громадянами своїх реальних доходів, виплата страхувальниками заробітної плати в «конвертах» негативно впливає на наповнення бюджету.

Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. Трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня «прозора» зарплата значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Ця різниця проявляється згодом, коли працівнику потрібна буде довідка про доходи для оформлення кредиту, субсидії, соціальної допомоги, пенсії.

Проблема виплати зарплатні «у конвертах» – це своєрідний трикутник: працедавець – робітник – держава. Тому боротися із цією проблемою потрібно об’єднавши зусилля.

Як показує досвід, значна частина громадян, не знаючи чинного законодавства про працю та пенсійне забезпечення, вважає, що запис в трудовій книжці дає можливість отримати пенсію за весь трудовий стаж. Однак на сьогоднішній день поняття «трудовий стаж» замінено на «страховий стаж». А мінімальний страховий стаж вже складає 15 років. Пенсійний фонд України здійснює облік нарахованої зарплати і сплачених страхових внесків персонально по кожному працівнику чи підприємцю. І саме від цієї суми залежить розмір майбутньої пенсії. 

Також кожен найманий працівник має знати, що відсутність цивілізованих трудових відносин, офіційно укладеного трудового договору, несе за собою негативні соціальні і матеріальні наслідки для нього – позбавлення пенсійного стажу, належного захисту у випадку непрацездатності, відсутність захисту від не­законного звільнення, гаран­тій на безпечні та здорові умо­ви праці, права на відпочинок тощо.

Найпоширенішим нехтуванням прав з боку страхувальників є виплата заробітної плати нижче або на рівні мінімальної, встановленої законодавством, яка з 1 січня становить 1378,00 грн. Роботодавці постійно скаржилися, що не вистачає ресурсів для підвищення заробітної плати. Уряд пішов на зустріч та зменшив розмір ЄСВ до 22% незалежно від класу професійного ризику та виду доходу. Але навіть після скорочення ставки ЄСВ майже удвічі чимало платників не поспішають переводити працівників на «білі» зарплати чи платити офіційно бодай трохи більше. Згідно з наданою звітністю у 2016 році 93 страхувальника нарахували заробітну плату 532 найманим працівникам на рівні або менше мінімальної, офіційна заробітна плата у таких найманих працівників становить від 100,00 грн. до 1378,00 грн.. На яку пенсію вони можуть розраховувати?

Всім працівникам важливо знати та розуміти, що заробітна плата «в конвертах» – це не тільки неотримання соціальних пільг, виплат, а і мізерна пенсія на старість.

На сьогоднішній день, кожна застрахована особа, попередньо зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, може щомісяця отримувати на свою електронну адресу виписку із системи персоніфікованого обліку. Там буде перелік страхувальників, які подавали щодо неї відомості до реєстру застрахованих осіб, вказано суму заробітку, з якої сплачено страхові внески, кількість днів стажу, відмітки про сплату страхового (єдиного) внеску; відомості про спеціальний (пільговий) стаж. Маючи на руках такі дані, працівник може легко контролювати, як його роботодавець сплачує за нього єдиний внесок, і в разі потреби звернутися до нього з претензіями.

Не будьте байдужі до себе, не позбавляйте себе соціальних гарантій та забезпеченої старості!